Verslag van de vierde wedstrijd in de NZC van 17 maart 2018

Of het aan Dukkie, onze mascotte, heeft gelegen zal altijd wel een vraag blijven. Maar dat er een gemotiveerde en tot de tanden toe gewapende ploeg aan de start bij deze wedstrijd was duidelijk. Mick had dinsdag voor de wedstrijd Dukkie nog van flippers voorzien en dat had ons blijkbaar toch gemotiveerd en geïnspireerd.

Bovendien was het mooi dat  twee “oudgedienden” weer aan de start stonden. Patrick en Jort maakten hun comeback. En hoe. Dat zij het zwemmen nog niet verleerd zijn zien we verderop in dit verslag.

De wedstrijd begon met de 4 x 200 m vrije slag mannen. We moesten het dus opnemen tegen De Schotejil en Wiekslag, twee verenigingen die uitkomen in de A- competitie. Beide verenigingen hadden echter niets tegen ons in te brengen. Mike begon ijzersterk (1.56.30), nam al direct een voorsprong die nog vergroot werd door Jesper. Jasper ging voortvarend van start, moest dit onderweg wel bekopen, maar zorgde er wel voor dat Jari veilig en wel onze ploeg binnen kon brengen. De eindtijd van 8 min.11. 47 bleek een dik clubrecord te zijn. Het vorige record van 8.19.77, gevestigd op 7 maart 2015 en toen nog gezwommen met Paco en Michael Schilders op de plaatsen van Jasper en Jari is dus geschiedenis.

Dit sterke begin was de opmaat voor nog meer vuurwerk. Bibiane en Amy haalden een flinke hap van hun beste tijden af op de 50 m vlinderslag. Fenne zwom deze zware afstand voor de eerste keer en deed dat zeer verdienstelijk. Helaas werd Myrthe gediskwalificeerd. Een volgende keer zal dit ongetwijfeld wel goed gaan. Daniël van D. zwom een pr op de 100 m vrije slag. Zijn oude record heeft slechts vijf weken gestaan.

De 200 m vrije slag meisjes was een Duck aangelegenheid. Er stonden louter Duckers aan de start en de medailles werden dan ook onder onze meiden verdeeld. Dat weerhield hen er niet van het beste uit zichzelf te halen. Onbetwiste winnares was Hilda die een dik pr zwom (2.36.12). Nadere analyse leert dat de tweede helft van haar race nog geen seconde trager ging dan de eerste helft (1min 17.78 om 1 min 18.34). Ook Kyra zwom een dik pr (2.58.52) en ook zij zwom een evenwichtige race ( 1 min. 28.52 om 1 min 30.34). Maar ook de bronzen Alicia zwom veel sneller dan de inschrijftijd (3.19.17  om 2.59.18). Supertijden dus.

Zoals in de aanhef stond maakte Patrick zijn comeback. Hij zwom gelijk een dik pr op de 100 m schoolslag (1.27.61) en greep net naast eremetaal. Ook broer Daniël (10e) zwom een record. Tussen beide broers in tikte Matthijs als 9e aan. Daarna brak een spannend moment aan, want de dames voor de 200 m vlinderslag maakten hun opwachting. Rachel was al een hele week zenuwachtig, maar verscheen al met al toch gedreven aan de start en ook bij Lenneke was dit niet in de koude kleren gaan zitten. Beide meiden maakten er een spannend duel van. Het verschil aan de meet was minimaal. 3.05.20 om 3.05.88 in het voordeel van Lenneke. Super gedaan en dit alles in het belang van de vereniging.

Jesper en Jasper hadden de 200 m vrije slag nog in de armen en benen zitten toen ze begonnen aan de 100 m rugslag. Maar met een 2e en 4e plaats en slechts luttele tellen boven hun pr mogen ze best tevreden zijn. Gertjan en Paco maakten er een spannend onderling gevecht van (1.16.20 om 1.16.22). De laatste tijd was een pr voor Paco. Dit was Nel even ontgaan en er klonk dan ook geen “prrrr” door het bad. Paco was daarover best wat teleurgesteld, maar Nel heeft dit later toch nog goed gemaakt. (zie verderop dit verslag).

De 100 m schoolslag meisjes was weer een Duck aangelegenheid. Noa won dit nummer en Julia heeft nu ook haar pr te pakken (1.30.64). Ook bronzen Kiki zwom een pr ( 1.36.92). Thelma maakte het Duck kwartet vol. Hierna zagen we de comeback van Jort. Hij had blijkbaar goed gekeken naar Patrick, want ook hij zette gelijk een pr op de klokken. Hij deed dat op de 100 m rugslag en ook hij greep net naast eremetaal (5e in 1.17.52). Mick was de andere Ducker die we op dit nummer in actie zagen. Op de 200 m rugslag bij de meisjes zagen we Misty en Natalya luttele tellen boven hun pr. aantikken maar was het debuut van de vier jaar jongere Kim op deze afstand een meer dan aangename verrassing.

Jari, Dylan en Jeroen stonden gespannen maar geconcentreerd aan de start van de 100 m vrije slag. Allen wilden hun pr naar de geschiedenisboeken verwijzen en ze slaagden alle drie. Jari won dit nummer in 0.54.26, Dylan zwom een tijd van 0.59.61 en niemand behalve hijzelf zal nu het pr van Jeroen tijdens de training  uit het hoofd weten ( 0.59.71). Céline was ook nu de snelste Ducker op de 50 m vrije slag en ook zij greep net naast een plek op het denkbeeldige podium. Verrassend genoeg was Eveline de volgende Ducker, gevolgd door Judith, Lenneke en Leontine.

De 200 m wisselslag leverde een overwinning op voor Mike, die de pech had dat hij bij vrijwel elk keerpunt slecht uitkwam.  Toch tikte hij nog geen tel boven zijn pr aan. Een pr werd wel gerealiseerd door Jasper. (2.32.94). Ook voor Paco klonk nu een prr, al zwom hij geen record. Maar Nel moest nog iets goed maken (zie boven) en deed dat nu dus. Erik was de vierde Ducker die voor ons aan de start stond. Op de 100 m vrije slag meisjes werd dit keer geen record gezwommen, al deden Bibiane, Myrthe, Amy en Fenne wel hun best. Daniël van D. zwom zijn eerste 50 m vlinder uit zijn nog jonge carrière

Alicia verbeterde zich flink op de 100 m schoolslag (1.34.60) en was daarmee de snelste Ducker. Hilda en Kyra konden zich ditmaal niet verbeteren. Op de 200 m vrije slag bij de jongens was het ook nu Patrick die  als eerste aantikte(dit nummer werd alleen gezwommen door Duckers) met broer Daniël als derde. Ook dit keer scheidde Matthijs de broers en zwom als enige een pr. op dit nummer (2.59.81).

Céline, Rachel, Eveline, Judith en Leontine zwommen alles uit de kast op de 200 m wisselslag, hetgeen ook gezegd kan worden van Jasper, Paco, Erik ( met een subliem keerpunt) en Gertjan, zij het dat hun afstand (50 m vrij) een stuk korter was. Kiki en Thelma wisten hun tijden te verbeteren op de 100 m rugslag (1.26.75 om 1.37.39), maar werden wel voorafgegaan door Julia en Noa. Jort zwom op de 100 m schoolslag een hele hap van zijn beste tijd af (1.25. 94) en die tijd was ruimschoots goed voor het goud. Mick kon het brons op gaan halen bij de jurytafel.

Misty, Natalya en Kim werden naar het startblok geroepen voor hun 100 m vrije slag. Ook hier geen pr, hetgeen niet zo vreemd was want de wedstrijd was best al wel lang bezig. Maar ook hier zat Kim het dichtst bij haar pr en dat belooft echt wel wat voor de toekomst. Alle jongens die aan de start stonden voor de 200 m rugslag kunnen binnenkort een pr kaart tegemoet zien. Jari knokte zich naar een eindtijd van 2.24.60, Dylan had zijn race evenwichtig opgebouwd en zwom een eindtijd van 2.31.88. en ook Jeroen zwom ruim vier seconden van zijn tijd af (2.37.89). De ploegleiding kon niet zien wie er de snelste Ducker was op de 100 m rugslag bij de dames, en ook de jury kon dit niet. Zowel Eveline als Lenneke kregen een eindtijd van 1.17.36. achter hun naam. Dit keer was Céline de derde Ducker en  Leontine zwom een stuk sneller dan haar inschrijftijd.

De wedstrijd naderde zijn eind en toen moesten Mike en Jesper nog aantreden voor de 200 m vlinderslag. Beiden deden dit voortvarend en overeenkomstig de inschrijftijden werd een tweede en derde plaats gerealiseerd. Alleen was de volgorde nu omgekeerd. Mike won het zilver en Jesper het meer dan verdiende brons. En dit na een zware zwemmiddag. Wie de tijden van Mike en Jesper bij elkaar optelt ziet dat we op deze afstand zelfs iets aan tijd hebben gewonnen, al is het marginaal. En dat op het einde.

Toch was dit nog niet helemaal het einde. De competitie werd afgesloten met twee estafettes. De eerste was de 4 x 50 m vrije slag bij de jongens. Mick, Matthijs, Jort en Patrick waren als enig viertal sneller dan de inschrijftijd. De meisjes, waarvoor de 4 x 100 m wisselslag op het programma stond, Hilda (rug) , Kim (school), Kyra (een snelle vlinder) en Alicia waren dat eveneens en realiseerden een tijd van exact zes minuten.(6.00.00) Op zich al een prestatie. En passant verbeterde Hilda zich aan het einde van deze lange en zware wedstrijd zich nog op de 100 m rugslag.(1.21.14).

Al met al kunnen we terug kijken op een geweldige wedstrijd, misschien wel de beste van dit seizoen. Wat dit alles ons precies gebracht heeft weten we volgende week.Met dank aan Dukkie.

Joe hoe Nel, Michel en Nico.