Verslag van de Regio Zomerkampioenschappen 2016

Als het seizoen ten einde loopt zijn er altijd, voorafgaande aan de verschillende NK’s, de Regio Kampioenschappen.

Ook een aantal Duckers gaf daar weer act de préséance. Al had het aantal deelnemers hoger kunnen liggen. Misschien heeft men zo tegen het einde van het seizoen andere prioriteiten, maar voor trainers is het wel eens frustrerend te moeten constateren dat juist op dit soort kampioenschappen de mensen niet op komen dagen. Wellicht weet met dat men geen kans maakt op medailles, maar ook hier geldt dat deelnemen belangrijker is dan winnen.

Tessa Giele was de eerste Ducker die voor onze vereniging van start ging. Op de 100 m rugslag werd ze netjes vierde, maar  het zware onderdeel de 400 meter wisselslag sloot ze af als tweede, zodat de eerste medaille voor onze vereniging binnen was. Dat zij het zware werk niet schuwt moge ook blijken uit het winnen van wederom een zilveren medaille op de, wat de Duitsers de Mörderdistanz noemen, de 200 meter vlinderslag. Tussen de bedrijven door zwom Tessa de 100 meter vrije slag en sloot deze afstand af als vijfde.

De 200 meter vrije slag bij de mannen leverde heel wat records op. Dit is, naast het al dan niet winnen van medailles, ook een overwinning en wel op jezelf. Marijn nam van de gelegenheid gebruik om twee persoonlijke records scherper te stellen. Hij was nog nooit zo snel op de 200 meter vrij (3.42.28), maar verbeterde onderweg ook zijn besttijd op de 100 meter vrij (1.46.76). Dylan wist zijn tijd van vorig jaar weer aan te scherpen en zijn pr op de lange baan staat nu op 2.19.80. Mike zwom weliswaar geen record, maar wist wel een bronzen plak te behalen.

Ook enkele mannen waren mans genoeg om 200 meter vlinderslag te zwemmen. Mick deed dat voor het eerst op de lange baan en werd keurig vierde. Mike verslikte zich onderweg, maakte een fout en de jury was onverbiddelijk. Later nam Mike revanche door het zilver mee te nemen, maar niet voordat hij daarvoor 400 meter had gezwommen. De tijd die hij daarvoor nodig had, 4.27.44, was tevens goed voor een pr.

Eveline had één start, maar zij maakte daarvan optimaal gebruik om haar tijden aan te scherpen. Zij won haar serie en toen alle uitslagen verwerkt waren zagen we haar naam terug op plaats 7, met een dik pr van 2.44.92.

Jari had beide weekenden een druk programma. Ook hij zwom de 200 meter vrij en sloot deze als achtste af. Op de 400 meter vrij finishte hij, net als Mick, op de vervelendste plek, namelijk als vierde. Troost was wellicht het dikke pr wat hij aan deze race overhield. Het laatste zwemnummer van dit eerste weekend was wat de Duck betrof de 100 meter vlinderslag. Alle deelnemers zwommen hier een pr op de lange baan. De hierboven genoemde Jari zwom ruim 10 seconden sneller dan vorig jaar (1.14.47), Maryn verbeterde zich met maar liefst zeven seconden ( 1.44.14), het record van Dylan staat nu op 1.13.92, Mick verbeterde zich t.o.v. de week hiervoor wederom ( 1.22.10) en Mike zwemt nu ook op de 50 meterbaan onder de minuut (0.59.79).

Het tweede weekend begon voor wat ons betrof met de 100 meter rugslag voor de mannen. Ook hier weer dikke records voor zowel Jari ( 1.13.75) als Dylan (1.14.05). Jesper had met deze afstand meer moeite , maar tikte de aantikplaat wel als zesde aan. Tessa was niet op dreef op de 200 meter vrije slag, maar zou dus later revanche nemen op de 200 meter vlinderslag.

Mick waagde zich aan de 400 meter wisselslag en deed dit zeker niet onverdienstelijk. Helaas had de jury onderweg iets gezien wat volgens de spelregels niet mocht en Mick kreeg helaas een disk. Jammer, maar wat in het vat zit verzuurt niet zullen we maar zeggen.

Op het koningsnummer, de 100 meter vrije slag, liet Jari zien dat dit zijn lievelingsnummer is. Lekker rammen, maar wel op de techniek en al die andere dingen zoals start, finish, keerpunt en onderwaterfase blijven denken. Al met al leverde dit brons voor Jari op in 0.58.02. Ook nu had Jesper moeite met het vinden van het juiste ritme (8e plaats).

“ Wat op de 100 meter kan moet ook lukken op de dubbele afstand “ zullen Jari en Dylan gedacht hebben. Beide jongens zwommen hun oude tijden uit de boeken. Tijden resp. 2.37.96 en 2.41.92. Mick behaalde bij zijn debuut een 13e plaats en voor Jesper was deze afstand dit weekend wel erg lang.

De zondag begon met de 200 meter wisselslag voor de mannen. Twee deelnemers namens De Duck en na afloop twee dikke records. Mick zwom ruim 14 seconden van zijn tijd af (3.01.630) en alweer was het Jari die ruim negen seconden van zijn oude tijd afzwom (2.36.09)

Misty was deze zondag het enige meisje en wilde natuurlijk niet achter blijven bij de jongens. Ook zij zwom een dik pr op de 100 meter vlinderslag (1.19.49) en was daar terecht blij mee.

Met een totaal van 18 records, 3 zilveren en 2 bronzen medailles mogen we tevreden terugkijken op dit kampioenschap. Hopelijk zien we volgend jaar wat meer Duckers aan de start verschijnen.

Joehoe Nel, Michel en Nico.