Verslag van de derde wedstrijd in de NZC d.d. 9 februari 2019

Nog maar vier weken geleden werd de tweede wedstrijd in de N.Z.C. gezwommen en nu was het alweer tijd voor de derde wedstrijd. Er is in deze vier weken goed gewerkt, getuige de vele records die deze dag gezwommen werden. In totaal kunnen er binnenkort 41 (!!) p.r. kaarten getekend en uitgedeeld worden. Niet alleen de hoeveelheid aan records, maar ook de ruime verbeteringen van tijden waarvan er vele nog maar net gevestigd waren stemden tot uiterste tevredenheid. Ook moet in ogenschouw worden genomen dat onze tegenstanders in deze competitie in een hogere klasse uitkomen. Daar was soms niets van te merken. Integendeel, soms waren wij sterker en zeker technisch waren we niet de mindere.  En van de onwelriekende geur als gevolg van een lek van een tankwagen ergens op een industrieterrein nabij Alblasserdam was in het zwembad in elk geval niets te bespeuren.

Kyra was dit keer de eerste die een p.r. kaart tegemoet kan zien. Zij was startzwemster van de 4 x 50 m vrije slag ploeg en begon onopgemerkt met een p.r. (0.35.70) Haar vorige pr was nog maar net vijf weken oud. Amy als vervangster van de zieke Bibiane, Kim en Hilda maakten het kwartet compleet.  Het volgende nummer, de 50 m vlinderslag, leverde een p.r. op voor Dylan. Maar Mike  (2)e, Jari ( 4e), en de gebroeders Rowan en Paco zwommen allen slechts een fractie boven hun p.r. Céline zwom haar beste tijd van dit seizoen op de 100 m vrije slag, Eveline begon 2019 met een tijd van 1.06.97 en nu staat haar p.r.  op  1.05.95. Judith, Lenneke en Kimberley genoten nog na van hun prestaties op de ONMK en kwamen dit keer niet in de buurt van hun p.r.’s  Jasper en Jort voelden zich naar eigen zeggen niet 100%, maar zij zwommen beiden een hele hap van hun beste tijden af op de 200 m wisselslag, beiden zo’n vier seconden. Jasper werd daarna door de speaker van dienst opgeroepen, want hij kon een zwaar bevochten, maar dik verdiende bronzen medaille mee naar huis nemen.

De 100 m vlinderslag bij de meisjes leverde goud en zilver op. Noa zwom soeverein naar het goud in een fraai record. (1.16.20). Misty tikte even later als tweede aan. Op de 100 m rugslag haalde Daniël een hele hap van zijn oude tijd af, te weten ruim 6 seconden. (1.24.86). Daniël startte in de langzamere 1e serie en wist deze met grote overmacht te winnen. Wellicht had er nog meer ingezeten als hij in de 2e serie had mogen starten. Dat bewaren we dan maar voor een volgende keer. De 200 m schoolslag staat niet vaak op het programma, hetgeen weinige Duckers zullen betreuren. Kim zwom deze afstand voor de eerste keer en was gelijk de snelste Ducker bij de meisjes junioren 3. (3.36.39). Kyra zwom de grootste hap van haar pr af ( 3.41.58) , een verbetering van om en nabij de 26 seconden. Onderweg werd ook de tijd van de 100 m nog wat aangescherpt. En ook de derde zwemster, Amy, zwom een dik p.r. van bijna 19 seconden.

Op de 200 m rugslag greep Jari net naast het brons, maar dit verlies werd ruimschoots gecompenseerd door het zwemmen van een dik pr van bijna 5 seconden. Mike kon mee met Jari tot 100 meter, maar moest, op deze afstand althans, tijd prijsgeven. (5e). Paco en Erik konden evenmin hun records aanscherpen, maar zij zijn ook geen liefhebbers van zwemmen op de rug.

Geen p.r.’s op de 200 m schoolslag bij de dames, maar “good old”Rachel zwom wel een tijd die onder haar inschrijftijd lag en een 4e plaats opleverde. Céline en Leontine hadden wat meer moeite met het overbruggen van deze afstand, al waren beiden toch wel content met hun prestaties.

Hierna was het de beurt aan de toekomst van onze vereniging. Allereerst de jongens minioren 6. Op de 100 m schoolslag zwom Jay in een geleende zwembroek een dik record. (2.05.70). Ruben zwom dit onderdeel voor de eerste keer en zijn eindtijd is dus automatisch een pr. Onderweg scherpte hij ook zijn beste tijd op de 50 m nog wat aan. Dylan vergat even dat je de kant met twee handen tegelijk aan moet raken en moet dus nog even wachten op een officiële tijd. Op de 50 m rugslag zwommen zowel Myrthe (3e) en Maaike hun beste tijd uit de boeken en bleef Fenne daar slechts een fractie van verwijderd.

Na de 200 m wisselslag bij de jongens kunnen er drie recordkaarten worden uitgedeeld aan slechts twee zwemmers. Patrick was geïnspireerd door zijn broer en heeft na deze afstand goede zaken gedaan voor het progressieklassement. Een tijdsverbetering van ruim 14 seconden is daar debet aan (2.41.27). De eerste 50 m, de vlinderslag, waren nog nooit zo snel afgelegd. Maar ook Mick kan tevreden terug kijken op zijn race, want ook hij zwom een p.r. En als kers op de taart kon Patrick ook nog een bronzen medaille aan zijn collectie toevoegen. Hiermee was er nog geen einde van de tijdsverbeteringen gekomen, want op de 100 m vrije slag tekende Hilda voor het 20e record. (3e in 1.07.48). Thelma bleef slechts een fractie van haar beste tijd verwijderd. De mannen deden het op de 200 m schoolslag beter dan de vrouwen als je de records in aanmerking neemt.  Jari en Rowan tekenden voor persoonlijke recordtijden, Dylan en Erik bleven  ver van hun recordtijden verwijderd. De 200 m rugslag dames was één van de mindere nummers van deze middag. Lenneke, Eveline, Judith en Leontine kwamen niet in de buurt van hun beste tijden.

Na dit dipje in prestaties tekenden zowel Jasper als Jort voor records. Zij deden dat op de 100 m vlinderslag en voor beide was dit hun tweede record. En ook nu kon Jasper een bronzen medaille bij de inschrijftafel op gaan halen. Een medaille van dezelfde signatuur lag er na de 200 m wisselslag te wachten op Noa. Maar ook zonder een prijs was de race al geweldig, want er gingen maar liefst dik vijf seconden van haar vorige besttijd af en als klap op de vuurpijl bleek dat zij ook nog een weddenschap met Mick winnend had afgesloten. De details van deze weddenschap  zijn mij overigens niet bekend. Misty tikte na 200 m als 5e aan.

Daniël zwemt tegenwoordig elke wedstrijd wel een pr. , maar de marges waarmee dat gepaard gaat zijn wel erg groot. Dit was ook het geval op de 200m schoolslag. (een pr van ruim 15 seconden, 3.23.11, ook nog goed voor plaats 3). Maar wie ook op  de helft van de afstand zijn tijd verbetert met ruim 6 seconden toont aan naast lef ook over een groot uithoudingsvermogen te beschikken. Op de 100 m rugslag bij de meisjes zagen we een “clean sweap”, oftewel drie records. Zowel Kim ( 3e) als Kyra en Amy zwommen records. Op het koningsnummer, de 100 m vrije slag, zagen we geen records sneuvelen maar wel een geweldige race met Mike als glorieuze winnaar. Dylan, Paco en Erik zwommen boven de minuut. Na de 50 m vlinderslag dames kon Nel wederom  haar in zwemkringen befaamde en voor een Oscar in aanmerking komende yell ‘joehoe prrr” door het bad laten schallen. Dat gold niet voor Céline, maar zij was wel de snelste Ducker en was terecht heel gelukkig  met het brons. Eveline (5e), Judith, (6e),  en Kimberley (9e) kunnen wel een recordkaart bij hun collectie voegen. Rachel tikte dit keer als 7e aan.

De tweede “clean sweap” zagen we op de 50 m rugslag bij de minioren. Ruben, Dylan en Jay,(in die volgorde) zwommen hun oude tijden uit de boeken. Dat lukte ook Maaike en Fenne op de 100 m schoolslag, al was Myrthe hier de snelste Ducker. Ook op de 100 m vrije slag bij de jongens was het raak. Dat Patrick een record zou zwemmen was niet geheel onverwacht, de uiteindelijke eindtijd van 1.03.04 wel. Ook Mick wist zijn tijd van drie weken geleden verder aan te scherpen (1.09.55). Het laatste individuele onderdeel was de 200 m wisselslag meisjes. Hilda won de laatste individuele medaille namens De Duck, brons, en Thelma werd keurig 5e.

Voor het eerst na lange tijd stonden er zowel als bij de heren als bij de dames twee ploegen aan de start. De eerste mannenploeg, bestaande uit Jari, Jasper, Dylan en Mike werden keurig 2e. Startzwemmer Jari tekende voor het laatste record van deze lange en mooie zwemdag. Zijn pr staat nu op 0.53.73.  De tweede ploeg bestond uit Rowan , Erik, Patrick en Paco tikte als 5e aan. De 1e damesploeg werd gevormd door Lenneke, Céline, Eveline en Judith. Zij werden gezamenlijk 3e. Kimberley, Leontine, Misty en Rachel zetten hun beste beentje voor en tikten uiteindelijk als  5e aan.

Zo eindigde een geweldige en sfeervolle zwemmiddag.  Er is nog één wedstrijd in deze competitie te gaan. Die wordt over zes weken gezwommen in hetzelfde bad. En alhoewel het moeilijk zal zijn dezelfde hoeveelheid records te evenaren of zelfs te verbeteren is dat met een zelfde inzet als deze middag getoond niet onmogelijk. Voor alle tijden en uitslagen zie de website.

Joehoe Nel, Bionda, Michel en Nico. m