Verslag van de 4e wedstrijd in de N.Z.C van 23 maart 2019.

De vorige wedstrijd in deze competitie gaf een boost aan persoonlijke records te zien. Dit in gedachten hebbende trokken we op deze zaterdag richting Alblasserdam. Net als de vorige keer was er ook nu bewust naar deze wedstrijd toegewerkt. Bovendien leek het erop als of iedereen zich nog één keer voor de volle 100% in wilde zetten als huldeblijk aan Nico, die deze zaterdag  voor de laatste keer  als ploegleider fungeerde.

In tegenstelling tot andere keren begon de wedstrijd nu eens niet met een estafette, maar voor wat De Duck aanging met de 200 m wisselslag dames. Hoe ouder je wordt, hoe moeilijker het is je p.r. te verbeteren. We zagen dan ook geen records, maar wel beste seizoentijden.  Céline toonde zich overduidelijk nog steeds de snelste Ducker en behaalde een mooie, maar tevens een ondankbare vierde plaats, gevolgd door Geraldine (5e), Lenneke (6e), Rachel (8e), Judith (9e) en Eveline (10e).

Het volgende zwemnummer, de 200 m rugslag jongens jeugd 2, leverde het eerste record van deze middag op. Jort zwom een dit pr van 2.44.70, een tijdsverbetering van op 1/00 van een seconde na 12 seconden. Jasper zwom net geen besttijd, maar behaalde een mooie 2e plaats en was daarmee de eerste Ducker die naar de jurytafel mocht lopen om zijn medaille op te halen. De 100 m vrije slag dames leverde geen record op, maar wel een mooie tijden voor Hilda (5e) en de zich altijd voor de volle 100% inzettende Misty (7e).

De 200 m vrije slag jongens deed mee voor een nominatie in de categorie “mooiste wedstrijd van de middag”. Daniël stond als vierde geklasseerd met een tijd van net onder de 3 minuten, maar zwom een geweldig mooi opgebouwde wedstrijd. Halverwege lag hij nog vierde, maar hij begon daarna aan een opmars die hem aan het einde een fraaie 2e plaats opleverde in 2.41.84 en als de wedstrijd nog iets langer had geduurd had hem dat zeker de overwinning opgeleverd. Ook op het volgende nummer, de 100 m schoolslag meisjes, sneuvelden menig record. Zowel Kyra (1.41.45) als Amy (2.04.05) zwommen hun oude records uit de boeken. Snelste Ducker was echter Kim, die weliswaar iets boven haar pr zwom, maar tevreden kan terugkijken op haar wedstrijd die zij als 6e afsloot.

De 100 m rugslag heren is één van de sterkste onderdelen van De Duck en deze wedstrijd was daarop geen uitzondering. Jesper (2in 0.58.82) en Mike (3in 0.59.22) zwommen beiden dicht tegen hun beste tijden aan. Jari had wat schouderproblemen maar liet ook nu zien wat we altijd zien, namelijk de volle 100% inzet Paco, Gertjan en Erik waren de andere Duckers die probeerden hun beste tijden van dit jaar te benaderen of  te verbeteren. Eveline was deze middag de snelste Ducker op de 50 m vrije slag, al had zij daar wel een pr van 0.30.16 voor nodig. (6e). Zij werd gevolgd door Judith (9e) en Kimberley (10e). De daarop volgende 100 m vrije slag dames was een “Duck onderonsje” met Céline als snelste, gevolgd door Geraldine en Rachel.

Bij de allerjongste zwemmers gaan de tijdverbeteringen nog met grote sprongen. Zo ook bij de jongens op de 100 m vrije slag. Jay verbeterde zich van 1.56.72 naar 1.38.89 en was daarmee de snelste van onze vereniging. Ruben wist zich deze keer niet te verbeteren en zwom net een seconde boven zijn besttijd. Bij de meisjes voor wie deze keer de 50 m vlinderslag op het programma stond, waren de recordverbeteringen niet te tellen. Allereerst was daar Fenne die op dit moeilijke onderdeel dik onder de minuut zwom ( 0.57.91). Vervolgens was daar Myrthe die 0.50.00 seconde zwom (knap hoor, precies 50 seconden!!), vervolgens Maaike die net buiten de medailles viel, maar wel een dik pr zwom (0.48.86), en tot slot Bibiane, die naast haar pr van 0.42.13 ook nog met zilver naar huis ging.

De recordregen ging verder op de 100 m rugslag. Thijs zwom in zijn tweede wedstrijd voor De Duck zijn oude tijd aan flarden en dat lukte ook Mick en Patrick. Op de 200 m schoolslag meisjes zwom Noa een klein pr, maar dat was genoeg voor een mooie 3e plaats. Kiki en Thelma zwommen een goede wedstrijd maar tikten uiteindelijk net boven hun pr aan. Direct na de jurywissel stond de 50 m heren geprogrammeerd. Paco en Gertjan zwommen alles uit de kast. Dat deed in de daaropvolgende serie ook Mike die dit nummer met overmacht wist te winnen, maar tevens een mooi Clubrecord wist te vestigen. Hij nam dit in 0.23.69 over van Jesper die twee jaar geleden tijdens dezelfde wedstrijd 0.23.98 nodig had. Dezelfde Jesper won daarna de 100 m vrij, maar ondervond onverwacht veel tegenstand van Jari. Tijden resp. 0.54.09 om 0.54.57. Zij werden op eerbiedige afstand gevolgd door Rowan en Erik. De 100 m rugslag dames leverde geen records op. Eveline (5e) was ook nu desnelste Ducker. Lenneke (7e), Geraldine (8e) , Céline (9e), Judith (11e), en Kimberley (12e) deden hun best, maar bleven ver verwijderd van hun beste tijden hetgeen ook eigenlijk niet (meer) verwacht kan worden. Zij gaan zich vanaf volgende week toeleggen op een goed resultaat op de ONMK van 2 t/m 5 mei.

Jort had de smaak van pr’s te pakken, want ook op de 100 m vrije slag in zijn leeftijdscategorie wist hij zich flink te verbeteren ( van 1.05.13 naar 1.04.60). Jasper tikte na 1.00.03 aan. Het tweede Clubrecord werd gerealiseerd door Hilda die op de 200 m rugslag de tijd van Tessa Giele uit de recordboeken zwom Het record was 2.36.70 en staat nu op 2.33.11. Een tijd die ook nog zilver betekende. Misty heeft een haat-liefde verhouding met de rugslag. Toch bleef zij onder de drie  minutengrens. Daniël zwom zijn  tweede pr op de 100 m schoolslag, (1.33.96), maar vooral Thijs deed hier goede zaken voor het progressieklassement door van 2.04.47 door te schieten naar 1.44.82 De 200 m vrije slag meisjes keverde brons op voor Kim die dat deed met een flinke tijdverbetering. Haar record staat nu op 2.38.67. Ook Kyra en Amy wisten grote happen van hun beste tijden af te zwemmen. Mike en Jesper zwemmen menig duel uit waarbij dan de een, dan de ander weet te winnen. Dit keer trok Mike op de 200 m wisselslag aan het langste eind. Jari moest zich deze keer tevreden stellen met een 6e plaats en het onderlinge duel tussen de “”Voogt Brothers” werd door Paco in zijn voordeel beslist. Lenneke en Rachel hadden aangegeven dat zij deel wilden nemen aan wat onze oosterburen de “Mörder Distanz” noemen. De 200m vlinderslag dus. Dit met het oog op de al eerder genoemde ONMK. Lenneke zwom een fractie boven haar beste tijd en Rachel kwam er halverwege achter dat 200 m vlinderslag  aanvoelt als een 3 x 100 m, maar dan wel zonder pauze. Maar desalniettemin erg dapper van deze dames.

Voor de minioren is deze afstand nog te lang. Zij moesten het deze middag doen met 50 m vlinderslag. Hierop wist Ruben een dik record te zwemmen. Jay had nog geen tijd staan maar weet nu ook wat het is om op deze afstand uit te komen. Fenne kan haar tweede pr kaart binnenkort tegemoet zien. Dit keer voor haar verbetering op de 100 m vrije slag. Dat geldt ook voor Maaike. Zij werden vooraf gegaan door Myrthe, die dit keer geen pr zwom, maar wel naar de jurytafel kongaan om het brons op te eisen. De allermooiste medaille was dit keer voor Bibiane die niet alleen goud won maar dat ook nog deed in een dik persoonlijk record (1.17.96).

Patrick en Mick zwommen namens De Duck de 200 m schoolslag en ook dit keer schalden de woorden “joehoe prrr” door het bad. Er zijn altijd mensen die dit proberen na te doen, maar het blijft dan steken bij een armetierige imitatie. Nee, dit ”joe hoe prrr” hoort bij Nel en zij mag dan ook patent daarop aanvragen. Dit waren overigens de laatste records van deze middag. Noa, Kiki en Thelma deden zo laat op de middag nog wat ze konden, maar bleven op de 100 m rugslag even boven hun beste tijden steken. Noa kon overigens gelijk blijven staan, want zij deed ook mee aan het slotnummer.

De wedstrijd werd afgesloten met de 8 x 50 m vrije slag estafette gemengd. De Duck stond hier met twee ploegen aan de start. De Duck 1 werd gevormd door Daniël, Kim, Patrick, Noa, Jasper, Misty, Jesper en Céline. Zij tikten aan na 3.56.13. De tweede ploeg bestond uit Thijs, Hilda, Mick, Kyra, Jort, Kiki, Jari en Judith. Hum eindtijd was 4.13.39. Beide ploegen zwommen sneller dan hun inschrijftijd. En dat aan het einde van een lange middag.

Na afloop werd Nico, onder een luid gezongen “Nico bedankt” in het water gegooid. Hiermee kwam een einde aan een lange carriere die begon op 7 februari 1981 en met deze wedstrijd ten einde kwam.  Een mooier afscheid had hij zich niet kunnen wensen. Een aantal van 27 records, waaronder twee clubrecords en alweer de goede vorm op het juiste moment. Nu op naar volgende week, waar we onze positie in de Regio Competitie kunnen veilig stellen. Aan de vorm zal het zeker niet liggen.

Dank voor jullie inzet!!

Joehoe Nel, Michel, Bionda en een dankbare Nico.