Verslag van de 3e wedstrijd in de N.Z.C. van 3 februari 2018

Het was slechts drie weken hiervoor, op 13 januari, dat het tweede deel van de Nationale Competitie verzwommen werd en nu moesten we dus alweer naar Alblasserdam toe. Er was door de meesten best goed getraind en goed geluimd trokken we dan ook richting Alblasserdam. Helaas bleek Mike ziek te zijn en dat was de allereerste tegenvaller. Dit heeft ons ongetwijfeld aardig wat punten gekost. Toen bij het zien van de uitslagen ook nog bleek dat de meisjesploeg 4 x 50 m vrije slag vanwege een foutieve overname gediskwalificeerd was kunnen we gerust stellen dat er veel puntenverlies is geleden. Natuurlijk zijn nog niet alle punten geteld, maar dat we de vierde en laatste wedstrijd echt alles op alles moeten zetten om voor het tweede achtereenvolgende jaar degradatie te ontlopen en als ploeg in ieder geval compleet moeten zijn en de inzet maximaal lijkt me evident.

De wedstrijd begon met de 4 x 200 m vrije slag dames. Onze piepjonge ploeg deed het op zich niet verkeerd. Noa zwom als startzwemster een dik pr van 2.29.20, een verbetering met ruim vier seconden. Céline zwom de tijd die ze in gedachten had, Lenneke deed het beter dan verwacht en Misty klaarde als startzwemster het karwei. Dat we achter de overige twee verenigingen finishten wekte geen verbazing. Zij komen immers uit in de landelijke A- klasse,

Op het eerste individuele nummer, de 100 m schoolslag meisjes junioren sneuvelden talloze records. Bibiane zwom er twee in één race, want niet alleen haar eindtijd, maar ook haar tijd halverwege ging nog nooit zo snel. Ook Myrthe snoepte wat van haar tijd af en ook de tussentijd van Fenne bleek goed voor een pr kaart. Daniël van der Knaap won de eerste medaille namens De Duck, een zilveren, met een pr tijd van 0.41.98 op de 50 m rugslag. De andere Daniël, Daniël van Duijvenbode, zwom deze afstand voor de eerste keer en deed dat zeker niet onverdienstelijk. De wedstrijd werd vervolgd met nog meer rugslag, dit keer voor de meisjes. Hilda toonde een enorme inzet, haar beloning: een technisch gave wedstrijd en mede daardoor een dik pr (1.22.20). Ook Kyra wist zich iets te verbeteren. Amy zwom net iets boven haar pr.

Op de 100 m schoolslag jongens won Chris het goud en Matthijs het zilver. Op zich niet vreemd, want zij vochten een onderling duel uit. Chris deed dat wel in zijn snelste tijd ooit door hem gerealiseerd (1.27.13). Op de 50 m vlinderslag dames toonde Céline aan nog steeds van onschatbare waarde voor onze vereniging te zijn, zwom Rachel slechts met de kleinst mogelijke marge boven haar inschrijftijd, was Judith nog aan het nagenieten van haar verblijf in wat volgens Nico misschien wel de mooiste stad van Europa is, namelijk Kopenhagen, en zwom Iris, die tegenwoordig in Rotterdam traint, een pr.

Daarna mochten de heren aantreden voor de zware 200 m schoolslag. Hier werd Mike node gemist. Nu was Jasper onze beste vertegenwoordiger. Hij deed wat hij kon, maar zwom helaas geen record. Erik was de tweede Ducker, maar ook hij kon geen potten breken. Ook op de 100 m vrije slag meisjes werd geen enkele tijd verbeterd. Julia, Noa, Kiki en Thelma zwommen allen boven hun pr.

Mick was de enige jongen die stond ingeschreven op de 200 m wisselslag. Hij won dan ook goud en zwom slechts een fractie boven zijn eigen record. En ook na de 200 m wisselslag bij de meisjes kunnen de recordkaarten nog even blijven liggen. Misty, Natalya en Kim zwommen namens De Duck. Gelukkig werd deze malaise verbroken op de 100 m vlinderslag bij de jongens, want op dit nummer werden alle tijden naar de vergetelheid gezwommen. Jari won goud in een dik pr van 1.04.24, mag Dylan gaan dromen van een tijd onder de 1 minuut 9 seconden ( zijn tijd was nu 1.09.01 ) en haalde Jeroen ruim drie seconden van zijn tijd af ( 1.12.62).

 

Op de 200 meter rugslag was Lenneke onze beste vertegenwoordigster, maar keerde na 100 m Eveline nog als snelste Briellenaar. Helaas brak daarna het gemis aan trainingsmeters haar op. Desondanks tikte zij als tweede van onze vereniging aan. Geraldine en Iris complementeerden het Brielse kwartet.

De mooiste race van de dag was misschien wel de 100 m vrije slag heren. Helaas ontbrak ook hier Mike, maar Jesper wist dit verlies enigszins te compenseren door voor de zoveelste keer dit jaar zijn tijd te verbeteren. Zijn pr. bedraagt nu 0.51.68. Rowan won het broedergevecht van broer Paco, maar de tijden waarmee dat gepaard ging waren erg magertjes. Op de 50 m rugslag bij de meisjes wisten zowel Bibiane als Myrthe een pr. te zwemmen. Helaas gelukte dat Fenne dit keer niet. Daniël v.d Knaap kon na de 100 m schoolslag een zilveren medaille op gaan halen. De andere Daniël werd helaas gediskwalificeerd.

Op de 100 m schoolslag bij de meisjes werden wel alle records uit de boeken geschreven, met Hilda als onbetwiste kopvrouw. Zij verbeterde zich met ruim vijf seconden. Maar ook Kyra en Amy zwommen dikke records. Chris won brons op de 100 m rugslag, maar Matthijs smaakte het genoegen een dik record te zwemmen (1.29.91). Op de 100 m vrije slag dames ging Céline voortvarend van start, miste maar net een plaats op het denkbeeldige ereschavot, maar was terecht dik tevreden met haar eindtijd. Dat laatste kon ook Eveline, die maar net boven haar pr. aantikte, zijn en zodoende in de punten zwom. Judith en Rachel waren de overige Duckers die in actie kwamen.

Jesper had zijn zinnen gezet op een tijd onder de 25 seconden op de 50 m vlinderslag. Dit lukte hem ruimschoots, want zijn eigen clubrecord van 0.25.10, , net vijftien dagen oud en gezwommen tijdens de Open Nederlandse Masterkampioenschappen, sneuvelde. Het clubrecord staan nu op 0.24.83 en net als vijftien dagen hiervoor betekende dit een ruime overwinning. In zijn kielzog trok hij Jasper mee naar eveneens een recordtijd van 0.29.60. Rowan, Paco, Gertjan en Erik zagen we ook op deze afstand in actie komen.

Op de 200 m wisselslag meisjes zagen we heel wat Duckers in actie komen. Julia won dit nummer, maar wacht nog steeds op haar eerste pr. van dit seizoen. Noa won zilver en Kiki won op haar eerste 200 m wisselslag het brons. Alicia zwom heel wat sneller dan haar inschrijftijd. Thelma sloot de rij wat dit programma betreft af. Mick ziet een tijd van 1 minuut 10 op de 100 m vrije slag weer wat naderbij komen.(pr in 1.11.19). Kim wist een hele hap, ruim 6 seconden, van haar tijd op de 100 m vlinderslag af te halen. Maar Misty was wel de snelste Ducker.

Jari zwom zijn tweede record van de dag en deed dat op de 200 m wisselslag. Zijn pr. van 2.24.73 was goed voor zilver. Jeroen zwom eveneens op dit zwemnummer zijn tweede record van de dag, maar werd wel vooraf gegaan door Dylan. De Trainor sisters zwommen voor en in de punten op de 200 m schoolslag en alhoewel Geraldine de snelste van de twee was kan Rachel toch de morele winnaar genoemd worden door maar liefst ruim drie seconden onder haar inschrijftijd te zwemmen. Lenneke tikte als derde Ducker aan.

Jesper en Jasper waren beiden nog niet geheel hersteld van de kort hiervoor verzwommen 50 m vlinderslag. Toch zwom Jesper op de 200 m rugslag een klein pr, hetgeen hem brons opleverde. Jasper zwom net iets boven zijn tijd, maar dat wekte na de 50 m vlinderslag geen verbazing.

De wedstrijd werd besloten met twee estafettes. Over de meisjesestafette is in de aanhef al het een en ander geschreven. Gelukkig voor haar telt de tijd van Alicia wel, want dat was een pr. (0.36.45). Ook op de 4 x 100 m wisselslag bij de jongens sneuvelde een pr. Uiteraard was dat van de startzwemmer en in dit geval was dat Daniël v.d.Knaap die ruim een seconde van zijn pr afsnoepte.(1.33.23).

Zo eindigde deze wedstrijd met wat gemengde gevoelens. Heel wat records, maar toch ook wat tegenvallers. Op 17 maart, over zes weken dus, vindt de laatste wedstrijd in deze competitie plaats. Een trainingscyclus van zes weken zal hieraan vooraf gaan. Hopelijk zijn er dan geen zieken, want behalve Mike moest ook Natalya halverwege de wedstrijd de strijd wegens ziekte staken. We zullen alles op alles moeten zetten om niet af te dalen naar de 2e Klasse van de Regio West met alle consequenties die daar bij komen. We rekenen daarom op jullie.

Peter Kramer, Michel en Nico.