Verslag van de 2e wedstrijd in de Nationale Zwemcompetitie d.d. 3-1-2018

De tweede wedstrijd in deze landelijke competitie leek op een ongunstig moment te komen, namelijk net na de Kerstvakantie. Er was dus nog maar net een week getraind en dit zeker niet voluit. Ook hadden we de handicap dat er zo net na de vakantie toetsweken gepland stonden, zodat een aantal van onze  leden hard moesten studeren. Zonder al te veel verwachtingen vertrokken we dan ook richting Alblasserdam. Het aantal pr’s  viel dus tegen. Goed voor Nel, die kon nu haar stem sparen, maar het liefst horen we toch het inmiddels landelijk bekende  ” joehoe prrrr” door het bad schallen

Natuurlijk waren wij niet de enige vereniging die “ last “ hadden van de vakantie, want alhoewel de resultaten niet echt denderend waren weten we nu al dat we in ieder geval een plaatsje gestegen zijn terwijl nog niet alle punten geteld zijn, dus wellicht zit er meer in het vat.

De wedstrijd begon met een estafette, en wel de 4 x 100 m vrije slag voor jongens. De ploegleiding had het niet direct in de gaten, maar Mick zwom al direct een pr. (1.12.13). Vooral het zwemmen van Daniël viel op in positieve zin. De ploeg werd gecompleteerd door Matthijs en Chris.

Het eerste individuele nummer, de 400 meter wisselslag dames, telde geen deelnemers van de Duck, omdat dit nummer alleen in de A- Klasse wordt gezwommen. Geen Ducker die daarom treurde. Die mochten immers een 200 meter wisselslag zwemmen. Eveline vertrok voortvarend en zwom ook technisch gezien een puike 50 meter vlinderslag, maar na 200 meter was Lenneke toch de snelste Ducker, gevolgd door Céline en Geraldine die net voor haar zus Rachel finishte.

Ook nu werden er weer clubrecords verbroken. En wel door twee zwemmers, te weten, Mike en Jesper. Ze deden dit op de 100 m vlinderslag  Beide zwommen sneller dan de tot nu snelste tijd ooit door een Ducker gerealiseerd  van 0.57.74. Mike was de allersnelste en zijn record en clubrecord staat nu op 0.57.27 Jesper tikte exact 0.3 seconde later aan. Uiteraard waren deze tijden goed voor de plaatsen 1 en 2.  Natalya en Misty vertegenwoordigden ons op de 100 meter schoolslag. Vanwege schoolwerk, zie ook de aanhef, hadden beide meiden niet zo veel meters in de armen en benen, maar deden hun uiterste best en zwommen slechts een fractie boven hun pr.

De 200 meter vrije slag was weer zo’n nummer dat alleen in onze klasse op het programma stond, maar leverde wel twee records op. Zowel Jasper(2.12.47) als Jeroen (2.15.60) zwommen hun oude tijden uit de boeken. Overigens gebeurde dit wel op respectabele afstand van Jari, die dit keer geen record zwom maar dit nummer wel op zijn naam wist te schrijven. Op de 100 meter rugslag bij de meisjes zagen we dezelfde situatie. Ook nu enkel Duckers aan de start met Julia als snelste, gevolgd door Noa en Kiki. Alleen deze laatste wist zich te verbeteren. (1.29.72). De vierde zwemster was Thelma. Op de 100 m vlinderslag zagen we alleen Mick namens de Duck aan de start staan. Hij tikte als vijfde aan.

Op de 50 m schoolslag dames beleefden we de terugkeer van Leontine Groeneveldt. Na haar studie besloot ze toch weer terug te keren naar de Duck, sowieso een goede keuze. Zwemmen wordt gecombineerd met wielrennen. Dat zij het zwemmen nog niet verleerd is liet ze zien op de 50 m schoolslag. Hierop was zij, net als enige jaren hiervoor, de snelste Ducker. Rachel en Judith waren de andere Duckers.

Op de 200 m vrije slag zagen we wederom Jesper aan de start verschijnen. Hij had de vlinderslag nog in de armen en benen, zwom de tweede 100 meter in bijna dezelfde tijd l als de eerste, hetgeen betekende dat hij een negative split zwom.  Uiteindelijk tikte hij als tweede aan. Paco was de andere Ducker die zich op dit nummer namens de Duck liet zien. Erik was waarschijnlijk met zijn gedachten al bij de volgende week, als in Terneuzen het ONK Masters gezwommen wordt.

Ook na de 200 meter wisselslag meisjes bleef het stil aan de kant, al zwommen zowel Hilda als Kim dicht bij hun beste tijden. Dat Hilda onderweg haar tijd op de 50 meter vlinder had verbeterd was de ploegleiding ontgaan. Op de 100 m vrije slag miste Chris op een fractie eremetaal, maar zijn tijdsverbeteringen op zowel de 50 m (0.31.39), als op de 100 m (1.05.810) vergoedde veel. Ook Matthijs zette zijn beste beentje voor, maar dit resulteerde nu niet in een record.

Op de 100 m rugslag meisjes was Myrthe hard op weg haar pr te verbeteren, maar helaas maakte zij een fout bij het keerpunt. Kyra was mede daardoor de snelste Ducker in een pr van 1.32.50. Fenne verbeterde eveneens haar beste tijden, namelijk zowel op de 50 m (1.04.13) als op de 100 m (2.25.88) en kan dus binnen niet afzienbare tijd weer recordkaarten in ontvangst nemen. Bibiane en Amy zwommen eveneens namens de Duck dit nummer. Op de 50 meter schoolslag zagen we de beide Daniëls die onze vereniging rijk is aan de start verschijnen. Beide jongens wisten hun tijden te verbeteren. Daniël van der Knaap heeft nu een tijd staan van 0.48.84 en de jongste, Daniël van Duijvenbode, wist eveneens ruim een seconde van zijn tijd af te snoepen (0.58.39).

Ook Lenneke start volgende week op de ONK Masters en dat zij juist op tijd in vorm is toonde zij aan op de 200 m vrije slag waarop zij haar pr wist te verbeteren. (2.28.40). Judith, Eveline, Geraldine en Leontine zagen we ook dit nummer zwemmen, maar geen van hen wist zich te verbeteren. Mike zagen we de tweede keer deze middag op het startblok staan en ook nu kon hij als winnaar en clubrecordhouder het water verlaten. Hij deed dit na r50 m schoolslag te hebben afgelegd in 0.30.40. Rowan en Gertjan tikten aan als vierde en achtste.

De 200 m vrije slag bij de meisjes was wederom een Duck aangelegenheid met wederom Natalya als de snelste Ducker, gevolgd door Misty, Kiki en Thelma. De laatste deed dit wel in een pr (3.05.63). Jari wilde geen afscheid van deze wedstrijd nemen zonder een pr en haar daarvoor deze keer de 100 m schoolslag uitgekozen. Na een spannende finish wist hij als derde de finish te bereiken in  1.15.13. Ook Jasper wist zich met ruim twee seconden  te verbeteren (1.21.53). Jeroen bleef net boven zijn pr steken. Op de 100 m vlinderslag was Noa dit keer Julia de baas en was Mkck de enige deelnemer op de 100 m rugslag.

De Trainor sisters bezorgden ons de punten op de 100 m vlinderslag met Geraldine als snelste Briellenaar. Céline tikte een fractie eerder aan dan Judith en Leontine weet inmiddels ook weer wat het is om vlinderslag te zwemmen. Mike kon zijn derde gouden medaille op gaan halen na de 200 m wisselslag al ging dat deze keer niet gepaard met een pr. Dat lukte wel Jesper die in een pr tijd van 2.14.90 als tweede aantikte. Paco won van broer Rowan en Gertjan zat daar weer achter.

Maar liefst twee keer konden we genieten van het “ joe hoe prrr” van Nel na de 100 m vrije slag bij de meisjes, want zowel Hilda (1.14.56) als Kim (1.17.12) waren nog nooit zo snel geweest. En even later schalde deze kreet weer door het bad. Dit keer voor Chris die zijn tijd op de 200 m wisselslag wist te verpletteren (2.45.12), een tijd die bovendien goed was voor brons.  Matthijs was de andere Ducker die namens onze  vereniging op het startblok stond.

Myrthe nam revanche kop zichzelf door nu wel en pr te zwemmen en wel op de 50 m schoolslag. (0.52.73). Daarmee was ze overigens niet de snelste Ducker, want dat was Bibiane, gevolgd door Kyra. Amy en Fenne zwommen eveneens namens de Duck. Deze laatste krijgt voor haar zwemmen haar derde pr kaart van deze middag. ( 1.03.42). Op de 100 m rugslag verschenen weer de beide Daniëls aan de start. Helaas werd de jongste gediskwalificeerd. Wel lag er na afloop een zilveren medaille te wachten op de oudste.

De wedstrijd werd afgesloten met twee estafettes. De dames Lenneke, Julia, Misty en Céline zwommen de 4 x 100 m vrije slag en zij tikten als vierde aan. Hierna was het de beurt aan de mannen  voor de 4 x 100 m wisselslag. In de samenstelling van Jasper op rug, Jesper op school(hetgeen verbazing wekte bij de overige ploegen, maar dat deze keuze terecht was bleek wel aan de finish), Mike op vlinder en Jari op borst wisten zij deze estafette met ruime voorsprong winnend af te sluiten, daarbij dus twee teams die uitkomen in de A- klasse ver achter zich te laten maar als klap op de vuurpijl het clubrecord te verpletteren. In de samenstelling van Mike op rug, Daniël Dikken op school, Jesper op vlinder en Michael Schilders op  borst werd een tijd gerealiseerd van 4.16.42. Het nieuwe clubrecord staat nu op 4.11.10, een verbetering van meer dan vijf seconden. En dat aan het einde van een lange zwemmiddag.

We staan nu even buiten de gevarenzone zoals dat zo mooi heet, maar de verschillen zijn heel klein. Over drie weken , dus op 3 februari, reizen we wederom af naar Alblasserdam voor de derde wedstrijd in deze landelijke competitie. We gaan ook echt doelbewust naar deze wedstrijd toewerken en hopen dat we dan ook in onze sterkste samenstelling aan de start komen te staan. We rekenen dus op jullie. Zie voor alle resultaten de website

Weer bedankt voor jullie inzet op deze wedstrijd.

Joehoe Nel, Michel, Peter de Kramer en Nico