Verslag laatste Regio West competitie wedstrijd dit seizoen.

Zaterdag 31-3-2018 was onze laatste wedstrijd voor dit seizoen in het 50 meter bad te Dordrecht. Een beetje ongelukkig gekozen door de KNZB precies in het Paas weekend maar, we hebben de ploeg weer compleet gekregen.

Dit was ook de wedstrijd waarbij Bionda werd beoordeeld voor het onderdeel coachen voor haar opleiding trainer niveau drie. Met het coachen van 4 zwemmers in het eerste gedeelte van de wedstrijd. Goed doorlopen en geslaagd.

 

Programma 103 daar begonnen we mee, de 50m vlinderslag in dit bad dus maar één baan. Ten opzichten van de 50m tijd van vorig seizoen waren Natalya, Kiki, Alicia en Jari dicht bij de inschrijftijd gebleven. Julia, Noa en Jeroen een pr gezwommen in 25m en 50m bad tijd.

 

Bij de dames 50 vrijeslag geen verbeteringen, bij de heren Jasper heel dicht bij zijn inschrijftijd en Jesper een persoonlijk record op de langebaan.

Mike eerste plaats en pr lange baan helaas net zijn doel niet gehaald onder de 24 seconden. Zijn tijd bleef steken op 24.02 sec.

Bibiane, Myrthe, Fenne en Daniel v D omgerekend allemaal een verbetering in tijd op het uitslag formulier voor de 50 meter rugslag. De opdracht voor allen was om in rugligging te blijven bij het aantikken voor Daniel geen probleem gezien vanaf het punt waar de coaches stonden begon hij twee meter voor de kant al met uitdrijven op zijn rug, zij zagen dat Daniel netjes op zijn rug de kant aan raakten met zijn hoofd (dit alles in slow-motion) dat was echt een heel komisch gezicht. Hij bleek onderwater toch netjes met één hand te hebben aangetikt. Top knul.

 

De 100 meters:

Schoolslag: Myrthe met mooie onderwaterfase naar 1.53.64 een pr,  Fenne van 2.20.36 naar 2.16.33 de lange baan licht haar toch wel lekker. Bibiane ging heel lekker in de buitenste baan ze kwam zelfs aan kop te zwemmen op de eerste baan en een stukje op de baan terug helaas toch iets te hard van start en toen leek dat startblok aan het eind van de baan maar niet dichter bij te komen, eindtijd 1.58.26. Maaaar, wie niet waagt zal zeker niet winnen dus goed geprobeerd Bibiane.

Daniel v D krijg op de eerste 25 meter de armslag niet lekker in het juiste ritme tot het gevoel terug kwam en het rondje doordraaien en uitdrijven weer op z’n plek viel. Ondanks het lekkere tempo kwam Daniel met klapperende tanden uit het water, snel afdrogen en wat eten.

 

Voor Kim en Kyra een langebaan pr, Hilda was sneller dan Kim en Kyra zonder een persoonlijk record te zwemmen. Matthijs een 50m bad pr van zeven seconden naar 1.40.13 en Patrick naar 1.30.82 van 1.43.27 die genoteerd stond van voor de tijd dat hij ging voetballen op 25 April 2015.

 

Rugslag: was er voor de dames en heren, waar de trainers steeds hameren op het maken van een krachtige en lange onderwaterfase werden zij (beloond) met de o.w.f. van Lenneke zij zwom bij het 15m punt nog steeds onderwater wat reglementair alleen is toegestaan bij de schoolslag. Lenneke had dit ook opgemerkt toen ze onder de valse start lijn doorkwam en besloot toen maar naar de oppervlakte te komen, met een schuine blik helaas constaterend dat de kamprechter hierover een notitie maakte op een groen velletje papier. Concentratie weg, geen kans meer op een pr dus de afstand maar uitzwemmen.

Céline net geen verbetering van haar tijd en Eveline net wel naar onder de één minuut negentien.

Jasper een grote verbetering in tijd van 1.15 naar 1.10.13 in dit bad waar je best lang naar het plafond moet kijken voor je eindelijk de andere kant weer op mag zwemmen.

Jesper van 1.05.95 naar 1.03.49. een limiet voor de master kampioenschappen.

Mike zilver van 1.02.66 naar 1.02.47 deze snelle tijden hebben onze degradatie in deze competitie niet kunnen voorkomen.

Bij deze slag is des te meer duidelijk dat de o.w.f. zo belangrijk is want zowel Mike en Jesper hadden een inschrijftijd staan van 58 sec op de 100m rugslag (25m).

 

Vlinderslag: Junioren 2 en later bij de jongens en jeugd 2 bij de meiden.

Patrick heeft er nog steeds zin en gevoel voor met een klein pr en een eindsprint die in slow-motion werd uitgevoerd “ja zo’n 100 vlinder valt echt tegen”

Matthijs begon met een adem beperking op de eerste 40m wat helaas niet te gunste kwam aan de eindspurt maar vijf seconden boven de inschrijftijd is een mooie tijd. Er zit dus meer in.

Kyra, Hilda en Kim een verbetering in tijd op deze zware afstand, Kim had nagedacht over haar race “als ik de snel begin ga ik kapot op de baan terug dus” maar ze kon de rest van het veld ook niet laten lopen dus ging toch mee met een kleine versnelling door het aanzetten v/d benen op de baan terug een puike tijd neer gezet. Kyra moest geconcentreerd blijven bij het passeren van de ploeg die haar aanmoedigde bij baan één.

Hilda zwom naar een tijd van 1.33.47 twee records op de lange en korte baan.

 

Vrijeslag: was er voor Kiki een verbetering in tijd van zes seconden op haar langebaan tijd.

Alicia voor de eerste keer ging van start op 25m tijd 1.22.59 en tikte hier in Dordrecht aan in 1.22.60 dus omgerekend toch een mooi persoonlijk record.

Julia zwom haar tweede record v/d dag in 1.10.15 “ja het ging wel lekker”

 

De 200 meters;

Vlinderslag daar hadden zich Mick en Jesper voor opgegeven helaas was Mick een dag voor de wedstrijd ziek geworden en kon deze marteling dus (helaas voor hem) niet mee maken.

Jesper zou het tempo laag houden met een krachtige o.w.f. en beenslag tijdens het zwemmen, dit kwam goed uit de verf ondanks dat hij de laatste meters niet meer kon aanzetten eindtijd: 2.30.09 een fractie boven zijn inschrijftijd van 2.29.62 uit 2014.

 

Vrijeslag: dit zou en is natuurlijk minder zwaar dan de vlinderslag maar dat is toch niet helemaal waar

deze 200 meter is heel lastig in te delen ga je te snel weg is het verval op de tweede 100m te grote, ga je te langzaam van start dan kan je niet meer versnellen, echt heel lastig.

Het advies dat meestal wordt gegeven is om een hoog tempo te zwemmen op de eerste twee banen en dan nogmaals de derde baan aan te zetten naar meer snelheid en kracht inspanning.

Voor Thelma en Natalya waren het wel pr ’s op de lange baan maar ze verliepen niet naar wens van de zwemmer. Het ging best lekker maar de eindtijd valt tegen aldus Thelma.

Op een inschrijftijd uit 2016 snoepte Natalya vijf seconde af.

Jeroen lag mooi vlak in het water het 2de pr van vandaag en 2 seconden op deze afstand.

Jari had een groot verval op die eerder genoemde 3de baan van drie seconden dat was net de tijd die hij nodig had om een pr te zwemmen jammer hoor.

 

Genoeg aan (korte) afstanden, er waren drie dames die de 400 meter vrijeslag in dit bad wilde temmen.

Judith deed er 5.35.90 en Lenneke 5.37.12 het was een samen werking tot de laatste 50m waar Judith dus nipt de overhand nam op deze afstand.

Noa zwom in baan één dus kon makkelijker gecoacht worden met een mooie vlakke race en een extra been inzet op de laatste 100 meter een pr op deze afstand en een eerste notering in het 50m bad eindtijd 5.41.22.

 

Altijd een leuke afsluiter van de laatste wedstrijd in deze competitie is de 10x  50 meter vrijeslag.

9-17 jaar jongens en meisjes een estafette die we hebben kunnen zwemmen door Jeroen en Jari in beide estafettes te laten zwemmen waar Myrthe als start zwemster een persoonlijk record zwom van 39.05 naar 37.03 seconden een mooie afsluiting voor haar.

11 jaar en ouder een clubrecord in deze 10x 50 meter vrijeslag  waar Jari en Jeroen toch beide weer onder de 30 sec zwommen. Petje af.

Oude clubrecord 4.55.51 en nieuwe tijd 4.46.96. knap gedaan zwemmers.

 

 

Tijdens een race in de lange baan zoals dat dan word genoemd mag je als zwemmer ander halve seconden per baan bij je tijd optellen (pr in 25m bad) daar je niet het voordeel van het keerpunt heb. Dus hoe belangrijk is het keerpunt?  Heel belangrijk neem dit steeds weer in je training mee, snelheid maken, deze meenemen in keerpunt, krachtige afzet en idem onderwaterfase.

 

Bedankt voor het samen zijn bij deze competitie wedstrijden.

 

En volgend seizoen dus in Papendrecht.

 

Nico en Michel